Tenerife dag 2: naar El Teide.

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan het nationale park El Teide. Het park is bijna 19000 hectaren groot en ligt bijna geheel boven de 2000 meter. De naam van het park is afkomstig van de (slapende) vulkaan El Teide die ruim 3700 meter boven het land uitsteekt.
Eerst echter nog een mooie panoramafoto van het uitzicht vanaf ons balkon. Zo Mooi.

In de ochtend moeten we eerst onze weg even vinden richting El Teide, en dat valt niet mee.
Ik maak een fout bij het invoeren van de gegevens in de gps waardoor wij een aardig spannende route door de bergen krijgen. Het gaat over smalle boerenweggetjes, kris kras tussen de bananenplantages door. Het is er niet alleen smal, maar de stijgingspercentages mogen er ook zijn.
Uiteindelijk komen we op de hoofdweg die het nationale park doorkruist.
Het park is een plaatje. Enorme bergen, velden met gestolde lava en fantastische uitzichtpunten.

Het laatste stuk gaan we met de kabelbaan. Het dalstation ligt op ruim 3300 meter en de gondel zal ons op ruim 3500 meter afzetten. Daar gaan we met een gids naar het pico Viejo viewpoint.
De top van El Teide ligt op ruim 3700 meter, maar daar mogen maar beperkt mensen naar toe. Men probeert de top een beetje te beschermen tegen massa toerisme.

Boven op de berg is het aardig fris. Was het bij het appartement nog 25 graden, hier is het in de middag net 10 graden.
We maken met de gids een aardige wandeling. Zij vertelt ons over de bergketens die we om ons heen zien. Feitelijk zijn dit geen bergen, maar de binnenzijde van een vulkaan.
Voor El Teide was hier al een vulkaan, Las Canadas. Bij uitbarstingen van deze vulkaan storte het dak van de magmakamer in de vulkaan en blokkeerde daarbij het uitstromen van de magma. Doordat daardoor de druk in de vulkaan weer opliep kwam het weer tot een uitbarsting waarbij El Teide en pico Viejo ontstonden. In wezen dus broekies onder de vulkanen (15.000 jaar oud, het is niks).

El Teide is een slapende vulkaan, dus links en rechts komen kleine pluimpjes rook uit de grond. Er staat ook meetapparatuur want men wil het wel graag weten als deze jongen weer actief wordt.
Vanaf het uitzichtpunt hebben we ter afsluiting een mooi zicht op pico Viejo. Deze vulkaan is als laatste nog actief geweest. In 1909 om precies te zijn.

Na de wandeling gaan we weer naar beneden met de kabelbaan. De jas kan weer uit en de lange broek vervangen we weer door een korte versie. Weer terug naar de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.