De Murradweg dag 9: van Leibnitz naar Bad Radkersburg.

Vandaag al weer de laatste etappe van onze Murradweg. We fietsen vandaag naar Bad Radkersburg en die plaats ligt helemaal rechtsonder in de hoek van Oostenrijk. De Mur vormt aan de zuidkant de grens met Slovenië en ook ten oosten ligt de grens met dit land.

Maar de dag begint met de afdaling vanuit Altenberg, want we moeten terug naar Leibnitz om daar de route weer op te pikken. We maken een boog ten zuiden van de stad langs en zoeken hier de Mur weer op. Een groot deel van de dag blijft de Mur vandaag in het zicht.
We fietsen het eerste stuk over een strak fietspad dat langs de Mur ligt. Mooi asfalt en vrij van alle auto verkeer zoeven we naar Ehrenhausen en Spielfeld. Kasteel Ehrenhausen ligt hoog boven de rivier op een rots.

Op het fietspad vandaag veel fietsers. De afgelopen dagen was het erg rustig op onze route, maar dat wordt vandaag in één keer goedgemaakt. Ook veel horeca onderweg. Het varieert van restaurants, radler cafés tot hutjes die langs het fietspad staan met een klein terras.

Na Spielfeld draaien we iets van de rivier af en komen in een agrarische omgeving terecht. Velden vol met mais en pompoenen, rustige landweggetjes en kleine boerendorpjes zoals Oberschwarza en Unterschwarza. Elk van deze dorpjes heeft in zijn midden een typische kleine kerk (of kapel) zoals we die alleen maar hier hebben gezien.

We fietsen nog langs een verval van de Mur waar het water met veel herrie tussen de rotsen doorloopt. Een meneer is zo aardig om ons even op de foto te zetten in ons nieuwe “Tour de Mur” shirt.

We komen nu bij het plaatsje Mureck. Hier ligt een scheepsmolen zoals er vroeger vele lagen in de Mur. En bij scheepsmolen moet je inderdaad denken aan een molen die als een schip drijft op het water.
Helaas wordt de molen commercieel bedreven en is zelfs het maken van een fatsoenlijke foto al een hele kunst.

De Mur is ondertussen al een grensrivier geworden. Aan de Oostenrijkse kant zijn er veel plaatsen waar de Mur waterplassen heeft gevormd. We komen hier dan ook ineens watersport mogelijkheden en campings tegen. Iets dat we een stuk noordelijker niet gezien hebben.
We komen ook steeds meer fietsers tegen waaronder een hele grote groep uit Slovenië. We hebben geluk dat we net voor hun op een terras neerstrijken en een bestelling plaatsen. Vijf minuten later en we hadden een aardige tijd moeten wachten.

We naderen nu Bad Radkersburg en zien op een heuvel aan de andere kant van de Mur kasteel Oberradkersburg liggen. Nog een klein stukje door de stad en we zijn bij ons Airbnb adres.
Het is ondertussen ruim 30 graden en we hebben vandaag het geluk dat ons adres een prive zwembad heeft. De warmte zijn we dan ook snel kwijt na een lekkere duik.

Morgen nog even Bad Radkersburg verkennen en dan terug naar St. Michael im Lungau met de radlerbus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.