De Murradweg dag 5: van Bruck an der Mur naar Graz.

Al weer de vijfde fietsdag langs de Mur. De tijd vliegt als je lol hebt.
Vandaag fietsen we naar Graz, de tweede stad van Oostenrijk na Wenen. Het schijnt een mooie stad te zijn, dus we blijven hier een paar dagen. Kunnen we op ons gemak de stad verkennen en we gebruiken Graz als uitvalsbasis om de Formule 1 van Oostenrijk te bezoeken.

Afgelopen nacht heeft het weer even lekker geregend, maar de laatste donkere wolken zijn aan het wegtrekken als wij op de fiets stappen.
Het eerste deel van de route kenmerkt zich door het smalle dal waar we doorheen fietsen.
Aan beide kanten gaan de hellingen steil omhoog met enkel rotsformaties en bomen. In het dal is net plaats voor de Mur, een dubbele spoorlijn van de öbb, een autoweg en een smal weggetje of fietspad voor ons. We komen wel wat dorpen tegen, maar ze zijn klein en smal.
De weg is voor de rest prima, het loopt lekker op en af en dorpjes als Pernegg, Mautstatt en Mixnitz peddelen we lekker voorbij.

We komen aardige dingen tegen, zoals de Hubertus hütte waar de eigenaar zoveel mogelijk zooi aan de muur heeft gehangen waardoor het bijna kunst is, of zoals de poes die midden op de weg druk in de weer is met een kleine slang.

Na een koffiestop rijden we het aardige centrum van Frohnleiten binnen. Eindelijk eens een plaats waar de auto uit het centrum verbannen is. Het wordt er zoveel mooier van.
Na Frohnleiten duikt al snel het kasteel Rabenstein op. Een oude burcht die door zijn huidige eigenaar een zeer moderne twist heeft gekregen.
De beste man liet oa een panoramalift bouwen zodat je makkelijk het kasteel kan bereiken plus een kantoor voor zichzelf hoog boven het kasteel.

Het dal van de Mur is nu ondertussen een stuk breder geworden. We zien meer industrie en de plaatsen worden beduidend groter. Bij het Oostenrijks openluchtmuseum is het tijd voor een pauze. Even een bakje koffie met wat erbij.
Frouwkje neemt een Spagatkrapfen mit schlag und preiselberen omdat dat wel aardig klinkt. Het blijkt een heel zoet gebakje te zijn die ik maar even heb overgeslagen.

Na Graz is het nu nog een klein stukje. We komen nog langs een waterkrachtcentrale bij Gratwein en fietsen dan de buitenwijken van Graz binnen. Nog even de GPS instellen op ons Airbnb adres, en een kwartier later arriveren we bij ons verblijf.
We zitten aan de rand van het centrum in het grijze gebouw op de begane grond.

Na een lekkere douche gaan we even boodschappen doen en nog even het centrum in.
Er lopen heel wat Nederlanders rond op de Hauptplatz waarvan vele in het Red Bull F1 shirt.
We gaan uiteraard ook even kijken in de Red Bull World shop waar een Formule 1 bolide aan het plafond hangt.
Bij de Tag Heuer winkel (sponsor van het F1 team) staat nog een demo F1 auto voor de deur. Die zet ik uiteraard ook even op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.