De Murradweg dag 3: van Murau naar Judenburg.

De dag begint vandaag een beetje triest. Het spettert wat als we richting supermarkt gaan om onze broodjes met beleg voor deze dag te kopen. Ik trek dan ook alvast maar de regenjas aan, maar dat blijkt een beetje voorbarig. Voordat we een kwartier gefietst hebben zijn de donkere wolken al achter de bergen verdwenen en kan de regenjas weer in de tas.

We fietsen vandaag verder door het Murdal. Soms fietsen we vlak langs de Mur (en de rails van de Murtalbahn), maar vaak fietsen we er iets vanaf over de oude wegen die vroeger tussen de diverse boerderijen lagen.
Die boerderijen liggen vaak wat hoger in het dal, dus het is vandaag vaak klimmen en dalen waarbij de hellingen meestal niet misselijk zijn.

Na het verlaten van Murau gaat het eerst lekker tussen de velden door een beetje op en af. Dat verandert bij Saurau, want hier gaat het flink omhoog. Duidelijk een weg gebouwd om met paard en wagen naar boven te gaan en niet met een volbeladen vakantiefiets.

Na de nodige klimmetjes en een stuk over een hobbelig fietspad langs de doorgaande weg, stoppen we voor koffie net buiten Teufenbach. Ik zet de camera met statief midden op de weg zodat wij er samen mooi opkomen met de kerktoren.
Frouwkje vraagt nog of dat wel verstandig is, maar volgens mij is het geen probleem want de weg wordt hier een fietspad.
Na het maken van de foto ruim ik de camera weer op….en een minuut later komen achter elkaar twee auto’s vlak voor ons langs gereden. tsja…

Na Teufenbach duiken we het bos in en wordt de ondergrond even gravel. Het loopt lekker op en af onder de bomen en we rollen soepel Scheifling binnen.
Hier wisselen we van Mur oever en we verlaten het spoor van de Murtalbahn om deze in te ruilen voor de drukke sporen van de Öbb.

Bij Frauenburg komen we één van de zogenaamde zichtburchten tegen. Ruïne Frauenburg was één van de burchten in het Murdal die elkaar konden zien. Was er gevaar dan konden de burchten elkaar waarschuwen en was het hele dal snel op de hoogte van de naderende vijand.

Na Frauenburg gaat het met veel pittige klimmetjes richting Judenburg. De Mur is hierbij steeds in de buurt, maar vaak wel een stuk beneden ons.
Vlak voor Judenburg zien we nog een stevige regenbui voor ons langstrekken maar die verdwijnt gelukkig in een zijdal.

Aan de rand van Judenburg fietsen we onder een autobahn viaduct door dat hoog boven het Murdal hangt en steken we de rivier via een fraaie houten brug over.
Zodra we Judenburg in fietsen zien we een groot oud schoolgebouw. Het is één lang gebouw, maar zoals het vroeger hoorde, de jongens en de meisjes hebben elk hun eigen ingang.

Nog een klein stukje fietsen en dan zijn we bij ons Airbnb adres voor vandaag.
Monika is eigenaar van een groot huis in het historische deel van Judenburg. Hoe oud het huis is weet niemand, maar het staat al op tekeningen uit de 11e eeuw. De fietsen staan op de begaande grond in een enorme grote hal. Wij slapen boven in één van de kamers die aan de centrale hal van het gebouw liggen.
Leuk om in zo’n oud huis te slapen.

Na een lekkere douche gaan we nog even kijken in Judenburg en een traditioneel hapje eten (tenminste dat zegt de kok).
Morgen fietsen we langs de Redbullring en ons doel is Bruck an der Mur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.