De Murradweg dag 2: van St. Michael naar Murau.

Het is een mooie zonnige dag als we de tassen aan onze fietsen hangen en afscheid nemen van onze gastvrouw. Over een ruime week zien we haar weer terug zodra de radlerbus ons terug heeft gebracht naar St. Michael.
We fietsen vandaag een 60 km naar Murau en dat is de hoofdstad van het district waar wij nu fietsen.

Na het verlaten van St. Michael zoeken we de Mur op en gaat het over rustige landweggetjes richting oosten. We kruisen de Mur regelmatig. Fietsen soms links en dan weer rechts van de rivier.
Al snel duikt een indrukwekkende burcht op aan de horizon. Schloss Moosham kijkt al sinds de twaalfde eeuw over het dal uit.

Na schloss Moosham fietsen we al snel door Unternberg. Hier staat een mooie straatversiering in de vorm van een kleine Samson. Gisteren hebben we in Muhr al een grote Samson gezien, maar die stond achter glas dat verschrikkelijk spiegelde.
Elke plaats in de Lungau heeft een Samson. Een beeld van een meter of 5 hoog (en een kilo of 80 zwaar) waar een persoon in verborgen zit. Tijdens feestelijkheden wordt dit beeld door de straten gedragen begeleid door twee dwergen en de plaatselijke fanfare.

Bij Tamsweg steken we de Mur weer over. De Mur is hier niet al te breed, maar wel een snel stromende rivier. We zijn al een ruim uur onderweg, tijd voor koffie.
Aan de overkant van de rivier ligt, vanaf Tamsweg, het smalspoor van de Murtalbahn. Terwijl we koffie drinken komt deze luid toeterend langs rijden.
Na de koffie steken we de rivier weer over via een mooie overdekte houten brug en fietsen langs rivier en spoorbaan richting Ramingstein.
Bij Ramingstein ligt weer een mooie burcht boven het dorp op de helling, Burg Finstergrün is al eens een keer compleet afgebrand tijdens een bosbrand maar naderhand weer volledig opgebouwd.

We fietsen vanaf nu even niet meer vlak langs de Mur. Soms moeten we stevig klimmen en fietsen we hoog boven het water en het spoor, dan duiken we weer naar beneden en zijn vlak bij het water. Er zitten soms best wel pittige klimmetjes tussen.
Bij Stadl fietsen we door de oude stadspoort en stoppen bij een restaurant voor de lunchpauze.

Na de lunch verlaten we Stadl over een mooie houten fietsbrug. De route verlaat nu af en toe het asfalt en we moeten fietsen over gravel. De rivier wordt hier ook flink breed en stroomt nu heel rustig.
Al snel blijkt dat te komen door 2 waterkrachtcentrales die het water opstuwen.

We naderen nu snel Murau. Nog een paar pittige klimmetjes en we hebben uitzicht op de stad, slot Murau en kasteel Grünfels.
Via de Schillerplatz (of Hauptplatz) fietsen we naar ons appartement voor vandaag. Gästehaus Leypold is ons overnachtingsadres voor vandaag.

Morgen gaat de route richting Judenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.