De Zuiderzeeroute dag 7: van Workum naar Ossenzijl.

Vandaag al weer de laatste etappe van ons rondje Zuiderzee. We fietsen van Workum naar Ossenzijl en voltooien daarmee het rondje.
De dag begint fris en de wind is net als gisteren behoorlijk aanwezig. We fietsen nu echter naar het zuidoosten en daardoor hebben we de wind soms op kop, maar soms ook in de rug. Wel zo lekker.

Met de wind in de rug gaat het eerst naar Hindeloopen. We zijn vroeg dus het is nog stil in de stad. Wat ons opvalt is de golfslag die hier staat. Het IJsselmeer heeft hier echt koppen op het water staan. Op andere plaatsen langs de kust is dat veel minder. Schijnbaar ligt Hindeloopen op een plaats waar wind en water meer aanwezig zijn.

Na Hindeloopen volgt de weg achter de dijk richting Stavoren. Met de Quest ben ik hier ook al een paar keer geweest tijdens de Winterfietselfstedentocht. Toen zochten we een andere route richting Stavoren want je komt hier van die schapenhekjes tegen. En dat is met zo’n velomobiel niet echt handig.
In Stavoren is het tijd voor koffie met oranjekoek terwijl het vrouwtje over de haven uitkijkt.

We verlaten Stavoren aan de zuidkant en fietsen langs de kust richting de rode klif. Hier staat de steen met de oude vrijheidsspreuk van de Friezen.
De klif dankt trouwens zijn naam aan de rode leem waaruit hij is opgebouwd.

Na de Friese steden fietsen we nu het glooiende landschap van Gaasterland binnen. Ook hier is het erg rustig. De afgelopen dagen kwamen we vaak fietsers en wielrenners tegen, maar vandaag heel weinig.
We fietsen door plaatsjes als Mirns, Oudemirdum en Tacozijl om rond lunchtijd aan te komen in Lemmer.

Na Lemmer is het nog een kleine 20 kilometer naar Ossenzijl. We fietsen over een paar dijkpaden die mooi uitzicht bieden op de omgeving.
In Ossenzijl hebben we weer exact dezelfde trekkershut als aan het begin. De ronde zit er op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.