De Zuiderzeeroute dag 6: van Medemblik naar Workum.

Vandaag het minst aansprekende routedeel van de Zuiderzeeroute, het oversteken van Noord-Holland naar Friesland.
Had de fietser vroeger geen keus en moest hij oversteken per boot (ik praat dan over echt vroeger), tegenwoordig kan hij kiezen. Per boot (ja ja, dat kan nog steeds) of over de Afsluitdijk.

De Afsluitdijk oversteken per fiets hebben we vorig jaar al een keer gedaan. Toen van Friesland naar Noord-Holland. We hadden toen de wind in de rug en de dijk was dan ook een eitje. Dat was vandaag wel even anders.
De wind kwam uit het noorden tot noord-oosten en was kracht 6 met windvlagen van kracht 8.

Maar laten we beginnen bij het begin.
We vertrekken in de ochtend uit Medemblik en fietsen door de Wieringermeer richting Den Oever.
De weg ligt echt als een streep door het landschap. We hebben uiteraard meteen wind tegen, dus je bent blij met elke begroeiing die wat wind breekt.
Vlak voor Den Oever rijden we totaal onverwachts een compleet bos in. Tot aan Den Oever is de wind dan ook ineens bijna helemaal weg.

Vanaf Den Oever is het echter gedaan met de pret. Voor ons ligt ruim 32 km dijk waar de wind de alles bepalende factor is. Ik schat dat we een anderhalf uur nodig hebben om de dijk over te steken, maar het blijkt dat we er bijna een uur langer over doen.
We stoppen uiteraard onderweg een paar keer om foto’s te maken, maar het grootste deel van de tijd zijn we aan het fietsen. Kortom een pittige tocht.

Rond half drie komen we aan in Makkum en houden we een verlate lunchpauze. Daarna fietsen we met de wind in de rug door naar Workum waar een mooie rode trekkershut op ons staat te wachten.

Morgen ronden we ons rondje Zuiderzee af en fietsen we naar Ossenzijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.