De Zuiderzeeroute dag 4: van Naarden naar Edam.

De dag eindigde gisteren in de regen, maar daar is vandaag niets meer van terug te vinden.
Er is nog wat mist als we opstaan, maar tegen de tijd dat we vertrekken schijnt de zon al volop.

De afgelopen dagen hebben we aan de stille kant van de Zuiderzee gefietst. In het verleden noemde men de oostkant zo, omdat de havens van oa Kampen, Zwartsluis en Harderwijk eerder last kregen van het dichtslibben van de haven dan de westkant.
Vandaag beginnen we aan het fietsen van deze westkant en komen dan ook door diverse bekende havenplaatsjes.

Vanuit de jachthaven van Naarden fietsen we eerst door het Naarderbos en Muiderberg. Het verkeer op de A1 en A6 is hoorbaar aanwezig maar dat verandert zodra we in de Noordpolder fietsen. De A1 ligt vlakbij, maar achter enorme geluidschermen, en daardoor is het heerlijk rustig op de Noordpolderweg.

We naderen nu Muiden en het Muiderslot kunnen we al van ver zien liggen. Wat ons betreft een prachtig kasteel. In Muiden is het rustig op deze maandagmorgen. Wel wat leven bij de sluis, maar voor de rest een stille bedoeling.

Na Muiden gaat onze route langs de oostkant van Amsterdam. We fietsen langs IJburg, steken het Amsterdam-Rijnkanaal over via een imposante fietsbrug en fietsen dan via Zeeburg en een brug over het Buiten-IJ de stad weer uit.

Durgerdam is het volgende plaatsje wat we aandoen. Kleine huisjes liggen hier in een mooie rij boven op de dijk. Hier zoeken we een bankje op voor de lunchpauze.

Na Durgerdam verlaten we de Zuiderzeeroute. Deze gaat namelijk een stuk het binnenland in en wij willen graag langs de kust fietsen naar Marken. En dit fietspad is vandaag een topper.
We fietsen boven op de dijk met om ons heen allemaal bloeiende planten en een fraai uitzicht over het IJsselmeer.
Eerst komen we nog door Uitdam en dan slaan we rechtsaf richting Marken. Pittig fietsen want we hebben de wind tegen.
Marken is leuk om te zien. Lieve huisjes en natuurlijk de beroemde vuurtoren.

Na Marken pikken we bij Monnickendam de route weer op. Veel mooie schepen in de haven trouwens, en we komen ook duidelijk in de omgeving die bekend staat om de paling(sound).

Het is hierna nog een klein stukje naar Volendam. En gelukkig hier is wel wat volk op de been. Uiteraard de nodige Japanners met gids en wat los lopende Amerikanen. Voor Volendamse begrippen zal het wel rustig zijn geweest, maar wij vonden het een levendig schouwspel.

Ons einddoel van vandaag is na Volendam snel bereikt. In Edam fotograferen we nog wat mooie en historische plaatsen en dan gaat het richting Camping Strandbad. Hier wacht een vrolijk gekleurde trekkershut met uitzicht op het IJsselmeer op ons.

Morgen trekken we verder door Noord-Holland. Het einddoel is Opperdoes (en dat ligt vlak bij Medemblik).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.