De Zuiderzeeroute dag 3: van Nunspeet naar Naarden.

Vandaag fietsen we langs de zuidkant van de Zuiderzee richting Naarden.
Het is mooi weer vanochtend. De jas is niet nodig, maar de weersverwachting is wel dusdanig dat we de tassen extra goed afsluiten en de regenjas bij de hand houden.
We zijn vroeg op pad en we komen het eerste uur dan ook weinig mensen tegen. De route loopt richting Harderwijk voornamelijk over rustige binnenwegen en een paar mooie betonfietspaden.

Bij Harderwijk is nog niet veel beweging (enkel wat mensen die richting Dolfinarium gaan) maar op de boulevard is al wel een café open, kortom tijd voor koffie.
Na de koffie gaat het langs strand Horst en strand Nulde verder richting zuiden.
Links naast ons hebben we de drukke A28, dus echt rustig kun je dit routedeel niet noemen.
Droog is het ook niet meer, want de eerste bui heeft ons ondertussen te pakken.

Na de stranden draaien we weg van de snelweg en fietsen over een smalle dijk langs het Veluwemeer en het Nuldernauw. We komen langs stoomgemaal Arkemheen, maar die is gesloten op deze zondagmorgen.
Vlak voor Spakenburg fietsen we langs restanten van de Grebbelinie. De blokken met spoorstaven lagen in 1940 boven op de dijk en moesten tanks tegenhouden.

Rond het middaguur fietsen we Spakenburg binnen. We hopen op een lunch mogelijkheid, maar helaas is alles gesloten (we zitten hier duidelijk binnen de bible belt).
De haven van Spakenburg is echter een plaatje. Vooral in de oude haven liggen mooie schepen.

Na Spakenburg fietsen we naar Eemdijk. Hier zouden we de Eem over moeten steken met een veerpont. Maar helaas, het is zondag en dan vaart de pont niet.
Dat betekend een aardig stukje omfietsen want de eerste brug ligt bij Eembrugge. In de omleidingsroute ligt ook nog zo’n kettingpontje, maar die laten we lekker voor wat hij is. We fietsen wel via Eemnes en dan richting Blaricum.
Volgens Buienradar moeten we nu ook in de regen fietsen, maar buiten wat gespetter valt het allemaal wel mee.

Na Blaricum fietsen we weer langs de kust. Dit randmeer heet het Gooimeer en de bebouwing van Huizen ligt tot aan het water. Maar dat we de bebouwing nou altijd mooi vinden….
Het laatste stuk richting Naarden gaat door het bos. De lucht is ondertussen ook aardig donker geworden en tegen de tijd dat we de vesting zien begint het te regenen.

Naarden komen we binnen via de Utrechtse poort. Veel is er niet loos binnen de vesting want het regent nu stevig en iedereen is naar binnen gevlucht. We fieten dan ook door naar de jachthaven waar een hele mooie en ruime trekkershut op ons staat te wachten.

Morgen draaien we langzaam richting noorden. De route voert ons langs Amsterdam en eindigt in Edam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.