De Zuiderzeeroute dag 2: van Ossenzijl naar Nunspeet.

Vandaag de eerste officiële etappe van de Zuiderzeeroute. Een 70 kilometer hebben we voor de boeg en dat brengt ons dan bij de volgende trekkershut in Nunspeet.
Het is fraai weer deze zaterdagmorgen. De jas en de lange broek kunnen meteen in de tas, want de temperatuur is lekker aangenaam.

Vanuit Ossenzijl fietsen we eerst langs de Kalenbergergracht. Vroeger een hele arme omgeving, nu de plaats waar fraaie huisjes liggen langs het water. Het fietspad is wel smal, dus wij vormen met al onze tassen wel een aardig obstakel voor andere fietsers.

Na Kalenberg fietsen we door het buurtschap Nederland en via Baarlo komen we uit bij de haven van Blokzijl. Het is er druk, veel fietsers die hier even pauze houden. Bij de sluis (u weet wel van Kaatje) is het een komen en gaan van mooie boten. Hoog tijd voor een koffiepauze.

Na Blokzijl duiken we het nationale park Weerribben in. Hier fietsen we langs het indrukwekkende gemaal A.F. Stroink. Sinds 1919 staat dit gemaal hier en het kan tegenwoordig 3200 m3 per minuut wegpompen.

Via Sint Jansklooster gaat de route verder richting Zwartsluis en het Zwarte water bij Genemuiden. Onderweg spotten we nog een paar ooievaars die bij Poepershoek keurig op hun nest staan.
Na de veerpont bij Genemuiden fietsen we over oude dijken richting Kampen.

In Kampen is het op deze zaterdag aardig druk. Het mooie weer zal daar wel in meespelen. We maken even wat foto’s in het historische centrum en verlaten daarna de stad om snel de oude zomerdijk van de Zuiderzee op te zoeken.

Met zicht op het Veluwemeer fietsen we ons laatste stuk voor vandaag. We stoppen nog even voor een hapje en een drankje in het zeer drukke Elburg en fietsen daarna de laatste kilometers richting Nunspeet.

Het is nationale molendag vandaag, en aan de rand van Nunspeet staat molen de Duif dan ook lekker te draaien met de wieken voorzien van vlaggetjes. Vanaf hier is het nog een 2 kilometer naar camping de Witte Wieven. De trekkershut die we krijgen heeft duidelijk betere dagen gekend, maar voor één nacht doen we het er mee.

Morgen de volgende etappe die ons zal brengen naar Naarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.