De Zuiderzeeroute dag 1: van Rolde naar Ossenzijl

Vrijdag 11 mei: van Rolde naar Ossenzijl.

De komende week gaan we de Zuiderzee fietsroute fietsen. Een route die de rand van de voormalige Zuiderzee volgt en het nieuwe land in de polders links laat liggen.
De route is ruim 400 km lang en wij fietsen hem in 6 etappes.


Aangezien de route ver uit de buurt van onze woonplaats ligt fietsen we ook nog 2 extra dagen.
De eerste dag fietsen we van Rolde naar Ossenzijl. Hier pikken we de route op. De laatste dag fietsen we van Ossenzijl weer naar Rolde.


We vertrekken uit Rolde met een mooi zonnetje op ons hoofd. Nog niet echt warm, maar dat lost zich in de loop van de dag ruim op. Het eerste stuk is bekend. Via Amen en Hooghalen fietsen we richting Smilde. Onderweg komen we verschillende antieke auto’s tegen, we vermoeden dat er een toertocht is uitgezet.
Voor Smilde rijden we langs verschillende bollenvelden. De meeste bollen zij al gekopt, maar één boer moet dat karweitje nog doen. Het levert nu nog een mooi plaatje op.

Na Smilde gaat de route tussen de weilanden door richting Appelscha. Langs de Opsterlandse Compagnonsvaart zoeken we een bankje op om even te pauzeren. Op het water is hier nog niets te beleven. Vanuit Appelscha fietsen we door het bos over een strak betonfietspad richting Elsloo. Is er bij Appelscha nog wel wat volk onderweg, bij Elsloo is het erg rustig. De houthakkers zijn wel stevig bezig geweest. Grote stapels stammen liggen af en toe langs het fietspad.

Na Elsloo fietsen we door Boijl (waar een hele oude klokkenstoel staat) en Noordwolde, waar een markt in het centrum wordt gehouden. Terwijl we lopend tussen de kraampjes doorgaan zie ik de fraaie molen Windlust. Een mooie molen om te zien.

Na Noordwolde gaan we, meestal over vrijliggende fietspaden, in een rechte lijn door het landschap. We fietsen door Steggerda, De Blesse en Blesdijke om uit te komen in Oldemarkt. Dit plaatsje kennen we, toen we het Jabikspaad hebben gewandeld hebben we hier op de camping gestaan.

Na Oldemarkt is het nog een paar kilometer naar camping De Kluft in Ossenzijl. Hier krijgen we een nette trekkershut die meteen aan de Kalenbergergracht ligt. Een mooi plekje waar we goed zicht hebben op alle bootjes die langsvaren.

Morgen beginnen we echt aan de Zuiderzeeroute en fietsen we naar Nunspeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.