London – Land’s End dag 11: van Barnstaple naar Sheepwash.

Woensdag 7 juni, vandaag een korte etappe om de beentjes even weer wat rust te geven. Vooral gisteren was een heftig dagje en dat voelen we in de benen zodra we vertrekken.

We beginnen met een korte kijk in Barnstaple want daar hadden we gisteren niet meer de puf voor.

Om het begin van de route van vandaag op te pikken moeten we de rivier de Taw oversteken.

Aan de overkant begint onze reis van vandaag. We volgen vandaag een deel van de fietsroute die The Tarka trail heet. Deze route is genoemd naar Tarka de otter en dat is dan weer een figuur uit het gelijknamige boek.
Het boek beschrijft de tocht van Tarka als hij rondtrekt in het gebied tussen de rivieren Taw en Torridge. En dat is precies het gebied waar wij nu fietsen.

De Tarka trail loopt ten zuiden van Barnstaple over het pad van een afgebroken spoorlijn. Dus lekker vlak of met hele lichte hellingen. Links en rechts zullen we dan ook stukjes spoorweg historie tegen komen.

Het eerste deel loopt langs de kust, of beter gezegd langs de brede monding van de Taw. Jammer genoeg is het weer eb als we langs het water fietsen dus we zien meer zand dan water.

Na een stukje kust / riviermonding gaan we bij Bideford weer het binnenland in. Bij het oude station is het tijd voor een bakje koffie. De koffie hier is (net als op veel plaatsen) redelijk. Engelsen hebben toch nog steeds meer met thee dan koffie.

We hebben nu de rivier Taw ingewisseld voor Torridge en die kronkelt nu onder onze route door. Regelmatig steken we hem via een hoge brug over.

Onderweg komen we ook langs de plek waar Tarka geboren is, bij het Beam aquaduct. Dit aquaduct tilt het Rolle kanaal over de rivier heen.
Een info bord verteld dat het aquaduct breder is dan latere aquaducten omdat deze bekleed is met iepenhout waar een dikke laag klei achter werd gestopt. Dit pakket zorgde er voor dat het aquaduct waterdicht is. Latere aquaducten werden bekleed met ijzer en konden daardoor veel smaller zijn.

Kort na het aquaduct fietsen we het station van Great Torrington binnen. Tijd voor een broodje.
Nu we het daar toch over hebben…normaal nemen we bij een fietstocht wat broodjes mee en wat beleg. We smeren ze onderweg of voor het vertrek, maar we smeren ze altijd zelf. Hier in Engeland heeft zelfs de kleinste supermarkt altijd een assortiment aan gesmeerde broodjes in de koeling liggen. Een fantastische oplossing als je onderweg bent. We kiezen dan ook elke dag weer wat nieuwe variaties.

Na Great Torrington volgen we nog even de trail. We komen zelfs nog een mooi verlichte spoorwegtunnel tegen.

Bij Petrockstow verlaten we de Tarka trail en dat merken we meteen. Heuvelop gaat het en stevig ook. Aangekomen in het dorp moeten we kiezen. Rijden we voor de lunch door naar Sheepwash of gebruiken we hier de lunch in de pub.
We kiezen voor het laatste en zitten even later aan de homemade soup van de Laurels Inn.

Na de lunch is het nog een klein stukje klimmen en dan ontvouwt het landschap van Devon zich weer voor onze ogen.

Het laatste stuk naar Sheepwash is lekker bergaf. Met een prima gangetje rollen we het dorp binnen.
We willen hier nog even boodschappen doen bij de local community store (zeg maar supermarkt die draait met vrijwilligers) maar die is helaas dicht op woensdag.
Dan maar door naar ons Airbnb adres voor vandaag en dat ligt in Highampton, twee kilometer verderop.
De boodschappen doen we uiteindelijk bij de Co-op in Hatherleigh. De grotere plaats hier in de buurt.

Ons Airbnb adres is het Coachhouse van een Victoriaanse villa. Zitkamer, slaapkamer en een kleine keuken en douche. Knus, maar met voldoende plek voor ons twee.

Morgen gaan we de echte kust opzoeken. De reis gaat naar Crackington Haven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.