Rondje Groningen dag 3: Noordpolderzijl – Hongerige wolf

Vandaag zoeken we de oostgrens van de provincie op. Ons doel is vandaag Hongerige Wolf of nauwkeuriger, de Carel Coenraadpolder, waar we overnachten in een trekkershut van het Groninger Landschap.
Het heeft in de vroege ochtend nog even stevig geregend, maar nu schijnt de zon. De wind is nog steeds duidelijk aanwezig, maar een groot deel van de dag hebben we hem vandaag in de rug. Kijk, dat is lekker fietsen!

Vanaf het Zielhoes fietsen we richting Uithuizen. De route loodst ons door het centrum waar we lekker over de straatklinkertjes heen hobbelen. Aan de rand van Uithuizen komen we langs één van de bekendste borgen van Groningen, de Menkemaborg.

Na Uithuizen volgt al snel Uithuizermeeden. Een alleraardigst plaatsje waar we ook een borg tegenkomen. Wel een stuk kleiner dan de grote broer in Uithuizen, maar de Rensumaborg is een plaatje om te zien.

Het stuur draaien we nu richting zuiden. We fietsen door Oosternieland en Zijldijk. Pauzeren doen we even in ’t Zandt zittend op een bankje naast de kerk, want horeca zijn we nog niet tegen gekomen.

We fietsen nu richting Godlinze. Een heel fraai plaatsje waar de kerk mooi boven op een wierde ligt.

Dat zelfde geldt ook voor Krewerd. Een plaatsje waar we al een paar keer met Tocht om de Noord zijn geweest.

Langs de Grote Heekt fietsen we naar Holwierde.

Na Holwierde krijgen we een heel smal fietspaadje richting dijk. En met smal bedoel ik echt smal. Wat het echt spannend maakt zijn 3 bruggetjes die we moeten oversteken. Die zijn ook heel smal met maar aan één zijde een leuning. Fietsend gaan we deze niet redden, met de tassen past het net. Voorzichtig schuifelen we steeds naar de andere zijde.
Na deze hindernissen bereiken we de dijk en gaat het in volle vaart richting Delfzijl. We klimmen naar de bovenzijde om er dan achter te komen dat fietsen hier verboden is wegens werkzaamheden. Jammer van de inspanning om boven te komen!
In de haven is het tijd voor de lunch. Bij restaurant de Boegschroef eten we een lekker broodje met diverse vissoorten.

Na de lunch gaat de route over de zeesluis van Delfzijl en langs de petrochemische industrie.
We fietsen langs de dichtgespijkerde restanten van Weiwerd, een dorp dat gesloopt werd voor uitbreiding van industrie die er uiteindelijk nooit kwam.

Hier bij de kust fietsen we ook langs reusachtige windmolens en koolzaadvelden. Allemaal nieuwe vormen van energie die ons moeten gaan helpen de komende jaren. Maar of het altijd mooi is….

De GPS geeft nu aan dat we ergens rechtsaf moeten slaan om richting Nieuwolda te fietsen. Ik kan echter geen weg ontdekken. Pas vlak voordat we moeten afslaan zie ik een heel smal schelpenpaadje. Duidelijk een oud kerkenpad die ons naar de rand van Nieuwolda voert.
Mooi is het landschap hier vandaag, echte Groningse weidsheid.

Nieuwolda heeft ook een mooie borg, de Ennemaborgh.

Na Nieuwolda volgt Midwolda, één van de laatste kansen om boodschappen te doen want rond Hongerige wolf is niets te koop.
De route loodst ons nu rond het Oldambtmeer. Het is rustig op het water, duidelijk te koud voor de watersport.

Finsterwolde is de laatste plaats die we aandoen vandaag. Hier hadden we ook nog boodschappen kunnen doen, maar dat is niet meer nodig. Wel een mooi plaatsje om te zien!

Na nog een slingerend fietspad door een stuk bos komen we aan bij Hongerige Wolf en de Carel Coenraadpolder. Vlak achter de dijk (met uitzichtpunt) liggen de trekkershutten van het Groninger landschap. Het is net alsof we niet zijn weggeweest. De hutten zijn een exacte kopie van de hutten in Noordpolderzijl.

Morgen zit ons rondje er op. Nog een klein stukje door Groningen en dan zoeken we Rolde weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.