Rondje Groningen dag 1: Rolde – Lauwersoog

Donderdag 27 april, Koningsdag.
We hebben een lang weekend en besluiten dat we wel eens een rondje Groningen kunnen gaan fietsen. Op de site van de Fietserbond staat een GPStrack en die neem ik als basis voor ons eigen rondje (want we willen tenslotte wel thuis in Rolde starten). We gaan overnachten in trekkershutten, dus dat neem ik ook mee bij het bepalen van de route.

Rond 10 uur hebben we alle tassen aan de fietsen gehangen en kunnen we op pad. De zon schijnt, de wind is stevig uit het westen en het is een graad of 7. Wel een beetje koud voor de tijd van het jaar zegt de weerman.
De route voert ons vanuit Rolde richting Loon waar we het Noord Willemskanaal oversteken.

We steken het kanaal over en fietsen richting Vries. Ik heb de route via een aantal aangewezen punten laten uitrekenen op de site van Brouter en die stuurt ons via verrassende straatjes door de plaats heen.
Vanuit Vries gaat het richting Donderen waar we op een rotonde mooie paarden kunstwerken zien waar ze Drentse keien in verwerkt hebben. Leuk, kunstwerken waar ze schapen van keien hebben gemaakt kennen we wel, maar dit is een aardige variant.

Het gaat nu richting Eelde waar we voor de verandering eens een keer achter het vliegveld langs fietsen. Ze hebben hier zelfs een heuvel aangelegd met bankjes voor de spotters. Grappig is wel dat ik heel vaak langs vliegveld Eelde fiets, maar ik ben nog nooit aan de achterzijde van het vliegveld geweest.
We drinken koffie bij restaurant de Waterburcht (omdat het stevig begint te regenen) en fietsen daarna door Eelde. Het is hier aardig druk op Koningsdag en de kinderen mogen hier lekker met water spuiten onder leiding van de brandweer.

we zijn net buiten Eelde en dan zien we het al, donkere wolken komen onze kant op. Het is nog droog dus we stoppen maar even om de regenpakken aan te trekken. Altijd een lekkere worsteling om zo’n regenbroek aan te trekken.
Terwijl het lekker regent fietsen we door het natuurgebied De Onlanden. Helaas geen foto, want het is even geen lekker weer.
Aan de rand van Roderwolde stopt de regen en bij de prachtige molen kan de regenkleding weer uit.

De route gaat nu door het natuurgebied richting Leek. Mooi fietsen over strakke fietspaden en leuke vergezichten. Een deel kennen we al, want een paar jaar geleden liep de Tocht om de Noord ook door deze omgeving. In Leek stoppen we even bij de ingang van Landgoed Nienoord.

In het centrum van Leek drinken we nog een bakje koffie (het regent weer lekker stevig) en dan draaien we het stuur richting noorden.
Het weer is ondertussen behoorlijk wisselvallig geworden, dus de regenkleding moet regelmatig even aan. Het zijn alleen van die verdraaid kleine buien, dus zodra je alles aan hebt…kan het eigenlijk ook weer uit.
Bij Oldekerk stoppen we voor een kleine break bij een object dat (volgens een bord) een sneeuwploeg is uit de jaren 40. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n object heb gezien.

We komen nu aan in Lutjegast. Een plaats met een lieve naam (vind ik), maar het is ook een alleraardigst plaatsje. Met een heel mooi opgeknapte kerk.

Na Lutjegast spelen Frouwkje en ik een soort weerhuisje (je weet wel, met die 2 deurtjes). Het ene moment gaat het regenen….regenkleding aan. Dan schijnt de zon weer….regenkleding weer uit.
Tot Zoutkamp doen we dat een aantal keer, waarbij we natuurlijk wel genieten van de Groninger vergezichten.

Het laatste stuk richting Zoutkamp hebben we de wind in de rug. Kijk, dat is precies waarom we het doen! lekker ronddraaien met die pedalen!
In Zoutkamp zet ik de haven nog even op de foto (het is tenslotte wel een echte vissershaven) en we doen even de boodschappen in de lokale Spar (yep, Frouwkje heeft de pinda’s ook even gescoord).

Het is nu nog 12 km richting Lauwersoog en de weergoden zijn ons niet gunstig gestemd.
Net buiten Zoutkamp kan de regenjas weer aan en fietsen we door de regen de laatste kilometers richting onze trekkershut.

In de avond lees ik dat Lauwersoog de plek in Nederland is waar het vandaag het koudste was. We hebben dus een prima keuze gemaakt. Vanaf morgen kan het alleen maar warmer worden!
Morgen gaat de route met een grote U-lus richting Noordpolderzijl.

One thought on “Rondje Groningen dag 1: Rolde – Lauwersoog

  1. JanTheMan schreef:

    In Lutjegast niet even in het Abel Tasman museum geweest ? Ook een ontdekkingsreiziger, maar dan niet met de fiets maar met een boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.