IJsland dag 6: langs de zuidkust

Het is al weer vrijdag. Pfff, voor je het weet is zo’n vakantie ook al weer voorbij.

Vandaag gaan we langs de zuidkust van IJsland een paar highlights bezoeken.

We besluiten om eerst helemaal naar het einde te rijden (een kleine 150 km) en de zwarte stranden en imposante kust van Vik te bekijken. Van hieruit werken we ons dan terug richting ons huisje.
De route is leuk om te rijden. Op de Ring road mag je 90 km per uur en er is (zeker naar Nederlandse begrippen) weinig verkeer. We tuffen dan ook lekker richting Vik.
Wat ons ook opvalt…..weinig vrachtauto’s. Echt, in Nederland struikel je over die dingen, maar als je er hier een stuk of 5 op een dag ziet dan zijn het er al veel.

Na een kleine 2 uur rijden zijn we bij de imposante kustlijn van Dyrholaey aangekomen. Er waait een stevige wind en het is net boven nul, dus de muts mag wel op buiten de auto.
Maar de kust is fantastisch om te zien. Hoge rotsen boven een zwart strand en een wit schuimende zee. Een plaatje.

Frouwkje heeft ook een fimpje gemaakt.

Na de kust bij Vik draaien we het stuur weer richting westen. De volgende stop wordt de Solheimajokull gletsjer.
Deze gletsjer wordt veel gebruikt voor gletsjer wandelingen onder leiding van een gids.
Wij wandelen gewoon op ons gemak naar de voet van de gletsjer. Er overheen wandelen hoeft voor ons niet (we zijn tenslotte dinsdag al op een gletsjer geweest).

Onderweg hebben we vanuit de auto al 2 grote watervallen gezien. De eerste die we bezoeken is de Skogafoss waterval.
Het water valt hier een 60 meter na beneden vanaf de kliffen die vroeger de kustlijn van IJsland vormden. IJsland is in de loop der tijd omhoog gekomen, en daardoor ligt de kustlijn nu een 5 km verderop.

Langs de waterval loopt een pad met heel veel treden naar boven. Je hebt vandaar een mooi uitzicht over de omgeving, maar een spectaculair beeld van de waterval levert het niet op.

Op het filmpje van Frouwkje kun je ook mooi zien dat de waterval een prachtige regenboog creëert.

Onderweg naar de volgende waterval komen we langs een kleine historische plek. Bij Drangshlid staan nog de restanten van oud IJslandse huisjes die in de rotsen gebouwd zijn.

Langs de Ring road zijn we op diverse plekken langs IJslandse paarden gereden, de zogenaamde IJslanders.
Deze paarden zijn zeer beschermd op IJsland. Er is een strikt invoerverbod op paarden dat zelfs zo ver gaat dat een IJslands paard dat, voor een wedstrijd oid, van het eiland af is geweest niet meer mag terugkeren. Dit om het ras volkomen zuiver te houden.
We stoppen dan ook bij een kleine kudde om deze IJslanders op de foto te zetten.

Na de paarden parkeren we de auto bij een verzameling van watervallen. De mooiste is de Seljalandsfoss die van een 65 meter hoogte naar beneden valt.
Vind je het niet erg om aardig nat te worden dan kun je een voetpad volgen die achter de waterval langs loopt. We zien echter verschillende mensen zo nat terug komen dat we dat maar even mooi laten.

Een andere mooie waterval is de Gljúfrabúi waterval. Deze valt in een kloof waar je via een smalle opening in kunt komen.
Kon je bij de Seljalandsfoss waterval al aardig nat worden, bij deze is er een 100% garantie!

De middag is ondertussen al aardig voorbij en we besluiten er dan ook mee te stoppen voor vandaag. Morgen gaan we nog een dag op pad voor de laatste bezienswaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.