IJsland dag 4: Reykjavik

Vandaag verlaten we Borgarnes en verplaatsen we richting oosten. Ons tweede Airbnb adres ligt oostelijk van Selfoss en net ten zuiden van de Golden Circle.
Op de weg daar naar toe komen we door Reykjavik, dus die vereren we vandaag met een bezoek.
De tocht even ingetekend op de kaart.

De reis naar Reykjavik verloopt vlot. De weg is niet overal schoon (het heeft vannacht aardig gesneeuwd), maar met de 4wd heb je daar toch minder last van.

In Reykjavik kunnen we vlak bij de beroemde kerk van de stad parkeren, dus dat wordt meteen ons eerste doel.
Ik vind het een pracht gebouw in al zijn eenvoud.

De Hallgrimskirkja is strak vormgegeven van buiten, maar ook van binnen.

Vanaf de kerk wandelen we de binnenstad in. We merken al snel dat een groot deel van de winkels zich geheel richt op de toerist.
Veel prullaria of aardige spullen die voor belachelijk hoge prijzen verkocht worden. Neem een Noorse trui (die noemen ze hier IJslandse trui), men durft daar rustig een bedrag van tussen de 200 en 300 euro voor te vragen!
Een dame van de VVV zet voor ons een route op de stadsplattegrond zodat we wat highlights van de stad zien.

We wandelen rond de grote stadsvijver met een mooi zicht op de skyline van de stad. Daarna gaat het via de oude haven naar het concertgebouw, Harpa music hall.
Een gebouw met een bijzonder vormgegeven buitenkant.

De buitenkant bestaat uit allemaal glazen panelen waar men in het donker het noorderlicht kan nabootsen.
Ook binnen ziet dit er heel apart uit.

We wandelen verder langs het water naar een ander bekend kunstwerk van Reykjavik, het vikingschip.

Daarna gaan we weer terug de stad in. Eerst even een kop koffie en dan nog even zoeken naar een aandenken voor in de kerstboom.
Deze traditie doen we al een aantal jaren, en IJsland moet ook in de boom. We vinden uiteindelijk een Papegaaiduiker en die zal dan ook worden toegevoegd aan oa de New York cab en de Kerstman gekleed in Schotse ruit uit Edinburgh.

Daarna houden we het voor gezien, we gaan richting ons nieuwe overnachtingsadres. Als we de binnenstad uitlopen komen we nog langs een gebouw waar Reykjavik er een aantal van heeft. Gebouwen die geheel verandert zijn in kunstwerken.

We zoeken buiten Reykjavik de ring road weer op en draaien de neus richting Selfoss. Onderweg moeten we nog over een bergrug waardoor we een mooi uitzicht krijgen over de omgeving.

In Selfoss doen we nog even de boodschappen en even later komen we aan bij ons nieuwe verblijf. Een aardige klein houten huisje die midden in de natuur ligt. Mocht het noorderlicht komen, dan hebben we hier geen last van lichtvervuiling. Dus kom maar op!

Morgen gaan we op pad om de prachtige natuur te zien van de golden circle. We zijn benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.