Dag 07: van ‘s-Heerenhoek naar Rucphen

Vrijdag 2 september. Vandaag verlaten we Zeeland en gaan we naar Noord-Brabant.
Vanuit ‘s-Heerenhoek gaat de route eerst door het Zeeuwse platteland. Over rustige weggetjes, die voor een deel op smalle binnendijken liggen, peddelen we van west naar oost door Zuid-Beveland.
Het is stil op de weg, af en toe komt een auto voorbij, maar voor de rest kunnen we breeduit fietsen.
We komen al snel door een lief klein plaatsje, Nisse.

Na Nisse fietsen we via ‘s-Gravenpolder en Eversdijk richting kust. We hopen op een tochtje bovenop de dijk want de vaargeul richting Antwerpen is hier smal en ligt vlak langs de kust. Kunnen we nog even bootjes kijken.
Het begin is echter teleurstellend, we fietsen onder langs de dijk. Uitzicht 0.
Gelukkig wordt het later beter. Er komt een fietspad die ons keurig boven op de dijk brengt en we kunnen genieten van het uitzicht. Bij Hansweert staan de nodige bankjes waar we dankbaar gebruik van maken.

Hier kruisen we ook de oudste vaarverbinding tussen Antwerpen en de rijn. Het Kanaal door Zuid-Beveland.

Na het kanaal komen we bij een plaats die iedereen van onze leeftijd wel kent en waar je meteen een tweede naam aan koppelt, Kruiningen. Nu hoor je de naam volgens mij nooit meer, maar vroeger wist iedereen van het bestaan van het veer Kruiningen-Perkpolder. Was het slecht weer, dan vermelde de verkeersinformatie vaak dat dit veer uit de vaart was.

Na Kruiningen keren we terug naar de dijk. We drinken nog even koffie in Waarde en fietsen dan verder over de dijk naar het Nauw van Bath. Hier komen de schepen echt dicht langs de kust.

Er rest ons nu nog een klein stukje Zeeland. We verlaten de kust en steken het Rijn-Schelde kanaal over. Grappig is wel dat we dat doen via een brug die een keer zo breed is als de weggetjes die er naar toe en vanaf leiden. Op het weggetje past net een auto, maar de brug is gebouwd voor zeker 4 rijbanen. Heel apart.

De pret aan de kust is nu voorbij. De route gaat richting Woensdrecht waar we bij een restaurant een kleine lunchbreak willen houden. Meters voordat we er zijn stopt een grote groep bejaarden bij het restaurant. Frouwkje en ik begrijpen al snel dat een lunch hier lang gaat duren. We fietsen daarom even verder en nemen buiten Woensdrecht onze lunch.
Na de lunch verlaten we de Zeeuwse klei en klimmen de Brabantse zandgronden op. Echt waar, je kunt de Brabantse wal (zo heet die) zien in het landschap. Ik maak een foto van Frouwkje terwijl ze omhoog gaat.

Als ik weer op mijn fiets spring om ook omhoog te fietsen komt mij een man tegemoet. Schijnbaar denkt hij dat Frouwkje een sprintje heeft ingezet, want hij roept “kom aan, je kunt het”.
Geklopt daar je echtgenote terwijl je het niet door had!
Bij Bergen op Zoom verlaten we de route om even in het oude centrum te kijken. Leuk! Een hele gezellige Grote markt met de Sint Gertrudiskerk.

Buiten Bergen op Zoom zoek ik de route weer op en gaat het richting Wouwsche plantage. Een bosrijke omgeving hier waar de route zich over fietspaden en smalle binnen weggetjes doorheen slingert.
We steken nog even de Belgische grens over (ineens kabels die in masten hangen) en drinken nog een lekkere kop koffie (een speciale met slagroom moet ik toegeven) in Nispen (en da’s weer Nederland).

In de laatste kilometers naar de camping komen we nog langs een veld vol Afrikaantjes. Volgens Frouwkje heel apart.

Na 99,4 km kunnen we van de fiets afstappen. De etappe van vandaag zit er op. In Rucphen krijg ik op de camping de sleutel van de trekkershut en kunnen we de tassen uitpakken.

Morgen doorkruisen we Noord-Brabant en eindigen we in Nuenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.