Dag 05: van Rijnsburg naar Renesse

De wekker staat vandaag op 7 uur, want we hebben een stevige fietstocht voor de boeg. Volgens mijn berekening moeten er 112 km onder de bandjes doorrollen voor we in Renesse zijn. Kortom, vroeg uit de veren.
We beginnen met terug fietsen naar Katwijk aan zee. Hier pikken we de route weer op en draaien het stuur richting zuiden. Al snel fietsen we weer tussen de duinen. Van Katwijk tot Den Haag liggen twee duingebieden. De noordelijke is Berkheide, de zuidelijke Meijendel.

Mooi fietsen hier. Het fietspad loopt op en af, is lekker breed en ook aardig vlak.
Bij Den Haag wijken we van de route af. Deze wil ons door Den Haag heen leiden, maar wij gaan voor de koffie bij de pier van Scheveningen.

Na de koffie zoeken we de route weer op bij de haven van Scheveningen. We fietsen hier ook langs de jachthaven. Wauw, daar ligt echt voor kapitalen aan zeewaardige zeilschepen (tot aan ocean racers toe).

Zuidelijk van Den Haag ligt het duingebied Solleveld. De route loopt hier onderaan het duin, maar we merken dat je ook boven kunt fietsen. Hier is een heel nieuw fietspad aangelegd waar je een mooi uitzicht op zee hebt.

Aan het einde van dit mooie fietspad zijn we aangekomen in Monster. We herkennen het hier, toen de kinderen klein waren zijn we hier ooit tijdens een vakantie geweest.
Bij Monster duiken we trouwens ook de glastuinbouw in. Kilometers lang allemaal kassen.

Na Monster volgt Hoek van Holland en kunnen we in de remmen knijpen. De fietsen kunnen bar slecht zwemmen en de route gaat verder op de Maasvlakte. De RET brengt echter uitkomst met de Fast Ferry.
Echt, we vinden het een hele leuke overtocht. Als inwoner van Drenthe zie je niet zo vaak een echte grote haven dus dat is dan wel even genieten. Druk is wel, het achterdek van de ferry staat flink vol fietsen.

Zeehonden hebben ze trouwens ook hier bij de Maasvlakte. Nooit geweten dat deze beesten hier ook leefden.

Na de boottocht fietsen we over de Maasvlakte. Veel bedrijvigheid, maar geen mooie omgeving om te fietsen. Al snel steken we het Brielse gat over en fietsen langs Oostvoorne. Hier stoppen we voor de lunch, Hollandse garnalen soep.
Na de lunch gaat het richting Rockanje. We fietsen door straten waar werkelijk kleine paleisjes staan. Duidelijk niet de armste omgeving van Nederland.
Na Rockanje fietsen we over de Haringvlietdam. De Haringvlietsluizen hebben echt indrukwekkende schuiven die ze omhoog kunnen zetten.

We fietsen nu op Goeree en belanden in het alleraardigste plaatsje Goedereede. Dit is een oud vissersplaatsje met mooie smalle straatjes en een kerk die een stompe toren heeft. Vroeger zat er wel een spits op, maar die werd vervangen door een vuurtorenlicht. Nu is die ook verdwenen en wat rest is een platte bovenkant.

Na Goeree rest ons nog één oversteek. We steken via de Brouwersdam het Grevelingenmeer over. Het is er druk met mensen die genieten van het mooie weer aan het water.
Nog een paar kilometer is het naar Renesse waar wij, na ruim 112 km fietsen, ons melden bij de camping. De trekkershut staat voor ons klaar.

En dat kleine huisje dan? Dat is het huuske, kun je meteen een frisse neus halen als je moet.
Morgen fietsen we door Schouwen Duiveland, steken dan de Oosterschelde over en ronden de kop van Walcheren. De nacht brengen we door in ’s Heerenhoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.