Dag 04: van Warmenhuizen naar Rijnsburg

Dinsdag 30 augustus, vandaag fietsen we naar Zuid-Holland. Om precies te zijn naar Rijnsburg, en dat ligt net noordelijk van Leiden. Het is mooi weer vandaag met een zachte bries uit het zuidwesten.

Vanuit Warmenhuizen fietsen we richting Alkmaar om daar de aansluiting met de route weer op te zoeken bij Egmond aan de Hoef. Toch best wel typisch voor deze regio vind ik de gedrongen windmolens en de drijvende bruggen (vlotbruggen). Bij Koedijk zet ik beide op de foto.

Nadat we onze weg door Alkmaar hebben gezocht fietsen we langs de doorgaande weg naar Egmond. Zodra we Egmond aan de Hoef zijn binnen gereden treffen we al snel de resten van het Slot op den Hoef aan. Dit zijn de restanten van het kasteel van de Heren van Egmond.

Na Egmond aan de Hoef fietsen we het duinlandschap in. De route gaat richting Velsen en Hoogovens waarvan we af en toe in de verte de schoorstenen al zien opduiken.
Het duinlandschap is afwisselend. Soms open stukken, dan weer een bosgebied. Buiten de Schotse hooglanders en de nodige schapen, grazen hier ook geiten.

De paden in het landschap zijn voornamelijk gemaakt met straatklinkers. We hobbelen dan ook lekker op onze beladen fietsen. Bij Wijk aan Zee verlaten we de duinen.

Bij Velsen drinken we koffie waarna we de pont over het Noorzeekanaal opzoeken. Het is best wel druk met fietsers en auto’s hier. Indrukwekkend groot zijn trouwens ook de schepen waar de pont tussen door laveert.

Na de overtocht zoeken we snel weer de rust op. Via Santpoort fietsen we naar Bloemendaal. We bedwingen het Kopje van Bloemendaal (45 meter hoog, maar het gaat om het idee) en komen langs de ruïne van kasteel Brederode.

Voor Zandvoort komen we nog langs Kraantje Lek, een uitspanning die hier al zo’n 400 jaar staat. Vroeger kwamen de vissers van Zandvoort hier hun dorst lessen voordat ze met hun vangst naar huis gingen.

De laatste kilometers richting Zandvoort gaan door het Kennemerduinlandschap. Het fietspad loopt hier op en af en slingert tussen de duinen door. Uiteindelijk arriveren we in het centrum van Zandvoort waar ik het gemeentehuis op de foto zet.

Fietsend bereiken we de boulevard waar we mooi kunnen uitkijken over het strand. Ook hier weer de nodige viskraampjes….lekker.

Na Zandvoort fietsen we vlak langs de kust door de Amsterdamse waterleidingduinen. Het gaat op en af (wij denken meer op dan af) en het is er behoorlijk druk met fietsers. Kun je nagaan hoe het hier is op mooie weekend dagen.

Bij Noordwijk aan zee verlaten we de duinen en fietsen de plaats in. We zijn het er snel over eens, veel van de strandboulevards zien er hetzelfde uit. Op een foto kun je nauwelijks herkennen in welke plaats je bent.

Noordwijk heeft trouwens nog wel een mooie vuurtoren op de boulevard staan.

Kijk je hier richting zee, dan zie je allerlei schepen liggen. We vermoeden dat die hier wachten op toegang tot de haven van Rotterdam.

Na Noordwijk volgt nog een klein stukje duin waarna we bij Katwijk aan zee de route verlaten. Langs de jachthaven gaat het richting Rijnsburg waar we een trekkershut hebben gereserveerd.

Na 93 km fietsen knijpen we in de remmen en is het mooi geweest voor vandaag. Morgen gaan we richting Zeeland. We moeten een dikke 100 km fietsen + een lange pont overtocht, dus de wekker staat vroeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.