Een dag in Santiago de Compostela.

Het is slecht weer als we opstaan. Het regent niet hard, maar droog is het beslist niet.
Maakt niet veel uit, want vanmorgen staat de pelgrimsmis in de kathedraal op het programma.
Gisteren hebben we van een Amerikaans echtpaar de tip gekregen om vroeg te gaan, want het is erg druk tijdens de mis.
Zij waren er rond 10:30 uur (de mis begint om 12:00 uur) en konden toen nog een zitplek krijgen in het speciale deel voor de Peregrinos. Wij zijn dan ook om 10:30 uur in de kathedraal, en inderdaad, er is nog plek in het deel voor de Peregrinos. Recht voor het hoofdaltaar.
En voor het geval dat je wilt weten of er echt veel mensen kwamen…de kerk zat en stond om 12 uur hartstikke vol.

Het hoofdaltaar is prachtig versierd met kunstwerken. Jacobus kom je op meerdere plekken tegen in de verschillende rollen die hij vervuld.
Bovenin staat hij afgebeeld als de Matamoros, vechtend tegen de Moren.

Een stuk naar beneden staat hij afgebeeld als pelgrim met mantel en staf.

En daaronder staat zijn beeld als heilige. Pelgrims die de Camino voltooid hebben kunnen aan de achterzijde van het beeld een trap oplopen en het beeld omhelzen.

De baldakijn boven het altaar is zo vormgegeven dat het lijkt alsof engelen het dragen.

Beroemd is de kathedraal om het zwaaien met de wierrookbrander. Ik hoor diverse getallen maar het gevaarte schijnt een 130 kilo te wegen en zwaait met een enorme snelheid door de kathedraal tijdens de mis.

De mis is indrukwekkend. Maar liefst 9 priesters zijn aanwezig + een non die eigenlijk de dienst controleert. Ze heeft een prachtige stem en zingt de meeste liederen voor. Zij geeft ook steeds de signaaltjes: opstaan…zitten…weer opstaan.
De priesters zijn voor een groot deel gasten uit de hele wereld. De 3 heren die de dienst leiden komen uit Spanje (uiteraard van de kathedraal zelf), Oostenrijk en de VS. Maar er zijn ook priesters uit Frankrijk, Duitsland en Chili.

Een man van de beveiliging heeft voor de mis aangegeven dat er niet gefotografeerd mag worden en daar houdt iedereen zich netjes aan. Maar dan is het einde van de mis in zicht. Bij de touwen van de wierrookbrander verzamelen zich een man of 7 van het kathedraal personeel. Dat is het sein om alle telefoons en foto camera’s aan te zetten (zelfs van een priester die deelneemt aan de mis) want dit moment wil je vastleggen. Het zwaaien van de wierrookbrander.

Frouwkje heeft even een klein filmpje gemaakt.

Na de mis is het lunchtijd. Het regent regelmatig en ook steeds harder. We wandelen nog even door de stad en kopen nog een paar Camino souvenirs.

We gaan ook nog even terug naar het plein voor de kathedraal. Gisteren hebben we de steen gemist die het einde van de Camino aangeeft.

In de avond dineren we lekker bij Café de Altamira (kunnen wij aanbevelen).
Morgen vliegen we naar Madrid voor nog een paar dagen sightseeing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.