Van León naar Astorga

Na een dagje rust voor de beentjes is het nu tijd om te vertrekken uit León.
De route gaat richting Astorga. Vroeger een belangrijke stad die het knooppunt was van verschillende wegen waaronder die naar Santiago de Compostela.

De stad uit gaat weer over drukke wegen maar het moet gezegd worden, de Spanjaard rijd als een heer of mevrouw. Er wordt erg goed rekening gehouden met ons als fietser.
Zitten wij op een rijstrook, dan maakt geen auto gebruik van deze baan. Ze geven keurig richting aan als ze je inhalen en gaan dan ruim over de andere rijbaan om je heen.
Echt, petje af.

Buiten León duiken de klimmetjes ook weer op, maar het zijn er vandaag nog niet zoveel.
Zodra het weer rustig wordt met het verkeer rijden we door een landschap dat me ergens aan doet denken. Frouwkje heeft al vlug een idee, het lijkt op het duinlandschap van onze eilanden. Het is een beetje heuvelachtig met voornamelijk lage begroeiing.

We volgen de eerste 20 kilometers een andere route dan de wandelaars. Zij wandelen langs een drukke weg, wij gaan over kleine binnenwegen. Bij Villar de Mazerife ontmoeten we elkaar weer. Het plaatsje heeft een kerk die gewijd is aan Jacobus, maar helaas is meneer pastoor afwezig.
Er staat wel een mooi beeld van een pelgrim voor de deur en die wil wel met ons op de foto.

Na de koffie in een albergue wordt het off-road rijden. De keuze is simpel, fiets langs een drukke weg met vrachtverkeer of neem 2 gravel paden van een paar kilometer. Wij kiezen voor de rust (en het stof).

We volgen nu de Calzada de Peregrinos, een rustige vlakke landbouwweg tussen mais- en hopvelden door. Bij Hospital de Orbigo steken we de Rio Orbigo over via een eeuwenoude brug.

In de kathedraal van Santiago heeft het beeld van de apostel een halsketen om die afkomstig is van een ridder die op deze brug met verschillende ridders duelleerde. Als dank voor zijn overwinningen schonk hij de kathedraal zijn halsketen.
Na de brug is het nog een 20 km naar Astorga. Het is warm en we zien langs de weg een bord waarop we uitgenodigd worden om een restaurant te bezoeken voor een mooie stempel in ons pelgrimspaspoort. Da’s mooi, kunnen we een stempel scoren en meteen een koel drankje.
Ondanks het bord moet de waard even zoeken voordat hij de stempel gevonden heeft.

Het laatste stukje naar Astorga leggen we vlotjes af. Nog een steil klimmetje (de oude stad ligt op een heuvel) en we zijn bij het hotel.
De fietsen gaan de kelder in en wij lekker onder de douche. Fris en fruitig maken we een wandeling langs de hoogtepunten van de stad.
Astorga heeft een kathedraal dus die bezoeken we als eerste.

Mooi, maar de kathedraal van León sprak ons meer aan.
Vlak bij de kathedraal ligt het bisschoppelijk paleis. Een ontwerp van Gaudi, die op het moment dat hij de opdracht aannam ook bezig was met de Sagrada Familia in Barcelona.
De bisschop vond het ontwerp prachtig, maar de academie van San Fernando, die ook moest instemmen, was minder positief. Steeds weer traden daardoor vertragingen op bij de bouw. Er gaan geruchten dat Gaudi zo boos was over alle vertragingen dat hij daarom de bouwtekeningen vernietigde. in ieder geval hebben andere architecten het gebouw afgebouwd.

Als laatste nog een foto van het prachtige Ayuntamiento op het Plaza Mayor.

Morgen gaan we kijken of we al een beetje klimgeit zijn geworden. We rijden de Montes de León op. We klimmen vanuit Astorga (868 m) naar Rabanal del Camino (1150 m) en dan door naar de Cruz de Ferro (1504 m). Vervolgens dalen we een kleine honderd meter en gaan dan weer omhoog naar de Collade de las Antennas (1515 m).
We eindigen na een flinke afdaling in Ponferrada (505 m).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.