Een dag in León

Vandaag blijven de fietsen op stal. We gaan León per voet verkennen.
We beginnen uiteraard met de eyecatcher van de stad, de kathedraal.

Gisteren heb ik al een foto geplaatst van de buitenkant, dus we gaan meteen naar binnen.
De kathedraal is gebouwd in de 12e eeuw in een record tempo van 50 jaar. Bouwkundigen vinden dit prachtig want daardoor straalt de kathedraal één beeld uit. Dit in tegenstelling tot kerken waar men soms honderden jaren aan bouwde en waar men de verandering in smaak en stijl van de tijd kan terugvinden.

De kerk is voorzien van maar liefst 1800 m2 glas in lood ramen waardoor de kerk mooi licht van binnen is. Ooit heeft een paus gezegd dat in de kathedraal van Leon meer licht dan geloof was.

De foto toont een detail van het grote ronde raam boven de hoofdingang. Centraal staat Maria met het Kind omringt door engelen.

De achterwand van het hoofdaltaar heeft men in de 19e eeuw weer terug gebracht in zijn oorspronkelijke vorm. Jaren daarvoor vond men de achterwand niet representatief genoeg meer en had men hem vervangen door een veel grotere die allerlei versiersels had die eigenlijk niet staan bij de architectuur van het gebouw.

Persoonlijk vond ik het houtsnijwerk in de koorbanken erg mooi. De eerste rij laat allemaal  personen zien uit het oude testament.

Na de kathedraal wandelen we langs de oude stadsmuur en bezoeken de San Isidoro kerk en bijbehorend klooster. Foto’s mag ik binnen niet maken, maar ik kan wel vertellen dat Frouwkje en ik nog nooit zo’n collectie eeuwenoude boeken hebben gezien.
Je weet wel, van die boeken die monniken vroeger schreven en die echt enorm groot en dik zijn. Prachtig om te zien.

We wandelen verder door de stad om te gaan kijken bij het oude pelgrim hospitales die de stad rijk is. San Marcos was niet alleen een overnachtingsmogelijkheid, maar zieke pelgrims werden hier ook verzorgd door monniken.

Gaudi is een bekende architect uit Spanje en ook in León heeft hij zijn sporen nagelaten.
Casa de Botines is door hem gebouwd.

Uiteraard heb ik samen met Gaudi nog even gekeken naar zijn bouwplannen.

Als laatste nog even een plaatje van het oude gemeentehuis van Leon op het Plaza Mayor.

Morgen gaan we weer fietsen. Het einddoel van de dag is Astorga. Ook voorlopig de laatste dag met kleine klimmetjes. Na Astorga gaan we serieus klimmen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.