Van Estella naar Logroño

De dag begint vandaag bij Ciclos Lizarra, de fietsenzaak waar de kapotte Cannondale staat.
Goed nieuws, de fiets staat klaar bij de ingang, we kunnen weer fietsen.

De man is trouwens een vriend van Indurain en in zijn zaak hangen een paar gele truien die gesigneerd zijn + een paar roze truien. Mooi om te zien.

Het is lekker weer vandaag. Men verwacht een graad of 23 met een frisse wind. Het landschap is vandaag flink heuvelachtig. Het wordt klimmen en dalen en mooie vergezichten.
Foto’s voor de blog selecteren wordt steeds lastiger. We komen zoveel moois tegen….wat laat je dan zien.

Als we Estella verlaten komen we langs Plaza de San Martin. Hier staat het palacio van de koningen van Navarra.

Na Estella is het meteen klimmen geblazen. Gedurende een aantal kilometers loopt de weg lekker omhoog. Prima te doen hoor, zelfs voor ons laaglanders.
Buiten Estella duikt al snel de Monasterio de Irache op. Een heel beroemd klooster waar tegenwoordig een grote bodega voor ligt.
Voor de peregrinos heeft de bodega een tap in de muur gemaakt. Kies zelf, water of wijn.

We rijden nu een tijd lang langs de A12. Meestal net ver genoeg er vandaan om er geen last van te hebben. Het is mooi glooiend hier, met uitgestrekte maisvelden en wijnranken.
Bij Los Arcos verlaten we de route even om in het plaatsje te kijken. We rijden door een klein poortje een heel lief klein pleintje op. Erg leuk om te zien.

Na Los Arcos kunnen de mouwen opgerold worden. Kilometers lang gaat het een procentje of 7 omhoog. Bij Sansol bereiken we de top en gaat het in mooie slingers weer een stuk naar beneden.
Tot aan Torres del Rio, waar we het laagste punt bereiken. Het is ondertussen lunchtijd, tijd voor een break.

Na de lunch gaat het weer bergop (gelukkig gekozen voor een lichte lunch). Een pittige klim, gevolgd door een pittige afdaling, waarna weer een pittige klim volgt. Uiteindelijk brengt ons dit bij een prachtig plaatsje, Viana. Geloof me, een plaatje!
Mooie straatjes en een pracht van een pleintje met daarop oa de Santa Maria Viana, die helaas gesloten is.

Zo even tussendoor: de siësta is wel grappig hier in Spanje. Buiten een paar restaurants gaat alles vanaf een uur of twee tot een uur of 5 dicht. Maar ook dingen als fonteinen gaan dan gewoon uit.
Lijkt wel alsof de onderhoudsmonteur dacht…Stel je voor dat die kapot gaat tijdens de siësta!

Viana ligt hoog en vormt ook de grens van Navarra. Vanaf de muren kijk je in de vallei van de Rio Ebro en naar de landstreek Rioja (u weet wel, van de wijn).

We gaan nu voornamelijk bergaf richting Logroño langs een drukke weg.
Vlak voor Logroño verlaten we de hoofdweg en fietsen we over een speciale Camino weg waar alleen de wandelaars en fietsers komen.
Hier treffen we ook het stalletje van Maria Felisa aan. Ze is de dochter van señora Felisa die tot haar 92ste verjaardag elke dag aan de Camino stond voor een praatje, wat water of een opbeurend woord voor de peregrino die dat nodig had. Ze heeft ook een hele mooie stempel en die staat uiteraard in ons paspoort.

Maria houdt trouwens in een boekje bij welke landen er langskomen. Iedereen krijgt een streepje in haar boekje.

Het is nu nog een klein stukje naar Logroño. Bij de stad steken we de Rio Ebro over. Ons hotel is het gebouw links op de foto.

Na een lekkere douche verkennen we nog even de stad. We maken nog even een wandeling door de binnenstad en kijken even bij de Santa Maria de la Redonda. Helaas, siësta tijd…dus dicht.

In de avond nog even lekker eten in de stad. Elke keer weer een verrassing want alles is in het Spaans en bijna niemand spreekt een woord Engels. Met een woordenboekje erbij hebben we meestal wel een idee wat er op tafel komt, maar vaak is het wel verrassend.
Vandaag bv als voorgerecht asperges met een mayonaise saus. Wel lekker, maar verrassend.
Of gisteren, een rijstgerecht gemaakt met het vlees en de inkt van een inktvis. Lekker, maar het is een diep blauw/zwart gerecht. Ziet er heel apart uit (je tong trouwens ook na het eten).

Morgen gaan we naar Santo Domingo de la Calzada. Ik kan het niet helpen, maar ik heb elke keer het gevoel alsof het de naam van een pizza is. Maar goed, er schijnt een prachtige kathedraal te zijn met daarin de tombe van Santo Domingo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.