Dagje Pamplona

Vandaag blijven we in Pamplona. We gaan even boodschappen doen en we willen ook wel de mooie plekjes van Pamplona zien.

We slepen deze vakantie een gasbrander en een pannetje mee omdat niet tijdens elke etappe er een lunch / koffie mogelijkheid is (tenminste dat wordt beweerd op het internet).
Een gasbrander meenemen in het vliegtuig is geen probleem, maar een busje met gas….dat vind men niet zo’n goed idee. Ik heb dan ook het adres van een Campingaz dealer in Pamplona opgezocht en daar gaan we als eerste naar toe.

Fietsen in een land wat niet zoveel heeft met fietsen is even lastig. Wij fietsen op straat, maar zien alle andere fietsers vrolijk over de stoep fietsen. Ok, na een paar drukke straten duiken wij ook maar de stoep op. Is wel zo veilig, en iedereen vind het prima.
Het centrum (en ook ons hotel) ligt in de oude stad binnen de stadsmuren en bovenop een heuvel.
De grote shoppingmalls liggen in het nieuwere gedeelte van Pamplona en daarmee onderaan de heuvel. Op de route richting dal heeft men gelukkig wel een fietspad aangelegd en we gaan dan ook met een lekker vaartje door de Portal Nuevo richting winkels.

De fietspaden zijn hier trouwens wel een dingetje. Soms zijn ze er, maar ze stoppen ook zonder waarschuwing. De palen van verkeersborden kunnen zomaar op het fietspad staan en men wisselt zonder waarschuwing ook wel van straatzijde.
Na de boodschappen gaan we wandelend de stad in. We zoeken de VVV, maar die heeft men goed verstopt. Links en rechts staan bordjes die een richting uitwijzen, maar die verdwijnen net zo hard en de VVV kunnen we dan ook niet makkelijk vinden. Per ongeluk struikelen we er over als we richting kathedraal wandelen.

Met een plattegrond in de hand bezoeken we als eerste de kathedraal. We krijgen hier ook onze eerste stempel in het pelgrimspaspoort……er zullen er nog vele volgen.

De kathedraal is een imposant gebouw met een aangrenzend klooster. In de kerk ligt voor het hoofdaltaar het mausoleum van de koning en koningin van Navarra, het land waar Pamplona vroeger hoofdstad van was.

Na het bezoek aan de kathedraal en een tentoonstelling in het klooster wandelen we verder door de stad. Veel smalle straten met hoge gebouwen links en rechts. Ondanks de plattegrond raken we regelmatig de weg kwijt (en dat overkomt ons eigenlijk niet vaak).
De wandeling over de oude stadsmuren is heel fraai. Mooie rustige wandelpaden en fraaie vergezichten over het lager gelegen landschap.

In de avond wordt het tijd om alles in te pakken, echter nu voor een fietstocht. Spullen uit de koffer in de fietstas en omgekeerd. Ze verwachten dinsdagochtend een beetje regen bij maximaal 18 graden.

Duimen dat de regen ergens anders naar beneden komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.